Thursday, January 25, 2007

 

Rozsah operací

1. Začátkem června hlavní svazky Spojeného loďstva dobu dou Midway a část svazků se zmocní západních Aleut.
2. Po dokončení těchto operací se většina bitevních lodí vrátí do Japonska a tam zůstanou v pohotovosti, zatímco zbytek midwayských invazních námořních sil se shromáždí na Truku a počátkem července zahájí operace k dobytí strategických bodů na
Nové Kaledonii a ostrovech Fidži.
3. Nagumův svaz pak provede vzdušná napadení Sydney a dalších bodů na jihovýchodním pobřeží Austrálie.
4. Nagumův svaz a ostatní svazy určené pro operace Nová Kaledonie — ostrovy Fidži se pak shromáždí na Truku, kde jim budou doplněny zásoby. Někdy na počátku srpna budou pod niknuty operace proti ostrovu Johnston a proti Havaji, k nimž bude nasazena plná síla Spojeného loďstva.

Kromě důstojníků štábu Spojeného loďstva byli všichni účastníci velitelskoštábního cvičení ohromeni obrovským rozsahem programu. Zdálo se, že jeho tvůrci byli nadáni velkou dávkou obrazotvornosti, ale menším smyslem pro realitu. Ještě více však udivovalo, jak byla každá operace, od invaze na Midway a Aleuty až k úderu na Johnston a Havaj, uskutečňována bez nejmenších obtíží. Na tom měla do značné míry zásluhu velkorysost, s jakou kontradmirál Ugaki cvičení řídil. Když mu nevyhovovalo rozhodnutí rozhodčích, často svévolně zasáhl a změnil je.

Comments: Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?