Tuesday, December 12, 2006

 
Pečlivě koordinovaný časový sled operací všech těchto svazků vycházel ze Dne N,3) 7. června, data určeného pro hlavní výsadek na Midway. Na volbu tohoto data měla vliv kombinace dvou faktorů. Prvním byla doba potřebná k opravám, údržbě a doplnění výstroje lodí Nagumova svazu a 2. loďstva viceadmirála Konda, které se vrátily do Japonska teprve v druhé polovině dubna, když dokončily své úkoly první fáze v jižní oblasti. Jelikož na tyto přípravy bylo třeba několika týdnů, usoudilo se, že datum invaze nemůže být stanoveno na dřívější termín než počátek června. Druhým faktorem byla nutnost zvolit dobu, kdy bude dosti měsíčního světla, aby byly možné pohyby za noci. Sedmý červen byl posledním dnem, kdy měsíční fáze byla pro výsadkové operace příhodná, pak by bylo nutno čekat téměř celý měsíc a velitelství Spojeného loďstva se ostře stavělo proti tomu, aby útok na Midway byl odsunut až na červenec.
Aby byla stanovená doba napadení dodržena, musely různé hladinové svazky a transportní skupiny vyplout mezi 26. a 29. květnem, severní svaz z Óminatské námořní základny na severním cípu Honšú a midwayský invazní svaz kromě hlavního svazku viceadmirála Konda ze Saipanu a Guamu. Kondovy lodi, 1. úderný svaz letadlových lodí viceadmirála Nagumy a hlavní svaz pod vedením admirála Jamamota měly vyplout z Hašira-džimské zátoky v západní části Vnitřního moře a vydat se přímo k prostoru předpokládaného střetnutí. Na cestě se hlavní svaz měl rozdělit na dvě složky, jádro sil admirála Jamamota, jenž měl pokračovat k Midwayi, zatímco svaz zajištění viceadmirála Takasua měl zabočit k severovýchodu, aby kryl aleutskou invazi.
Jelikož jedním z cílů aleutského směru úderu bylo odvrátit pozornost oď hlavního náporu na Midway, měl být první úder zasazen v severní oblasti. Dne 4. června, N minus 3, měl kontrad-mirál Kakuta s 2. úderným svazem letadlových lodí, působícím
3) „Den N" je v tomto případě japonským ekvivalentem amerického termínu „Den D". Japonci za různých operací písmeno měnili. Například pro operaci Pearl Harbor užívali termínu „Den X"'. (Pozn. red.)

Comments: Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?