Friday, July 28, 2006

 

Důvody

1. Jelikož Midway leží blízko hlavní tichomořské základny Spojených států na Havaji, mohl by nepřítel na podporu obrany ostrovů účinně využívat kromě letounů z letadlových lodí i ponorek, a což je ještě důležitější, velkých letounů z pozemních
základen na Havaji. Kromě toho bylo nutno předpokládat, že nepřítel po zkušenostech z Pearl Harboru je teď stále ve střehu, pečlivě pozoruje pohyby japonského loďstva, takže moment překvapení je téměř vyloučen.
2. Naproti tomu operacím japonských vojsk by nemohla být poskytována letecká podpora z pozemních základen ani pro průzkumné a pozorovací účely. Tím by byla omezena účinná úderná síla letadlových lodí, jelikož část jejich letounů by musela být určována pro pozorovací úkoly k doplnění plovákových průzkumných letounů z bitevních lodí a křižníků.
3. Třebaže není vyloučena možnost, že invaze na Midway by mohla vyvolat rozhodné námořní střetnutí, jak doufá velitelství Spojeného loďstva, považuje námořní generální štáb za sporné, zda by nepřítel dal v sázku chabý zbytek svého loďstva na obranu Miďwaye. Mohl by se rozhoďnout, že si své hladinové námořní síly uchrání, a bude-li ostrov obsazen, že uskuteční později operace k jeho opětnému dobytí a neutralizování, přičemž využije jeho vzdálenosti od Japonska a těsné blízkosti Havaje.

Comments: Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?