Monday, July 31, 2006

 

Důvody II

4. V této souvislosti je třeba poukázat na velmi závažný problém, zda Japonsko, jestliže úspěšně Midway obsadí, jej bude moci natrvalo zásobovat a bránit proti nepřátelským protiútokům. Kromě toho je Midway nejen značně vzdálen od Japonska, nýbrž má i tak malou rozlohu, že letadla na tamních základnách nebudou moci být rozptýlena, aby byly zredukovány ztráty způsobené překvapivými útoky ze vzduchu či z moře. Aby se takovým útokům zabránilo, bude třeba neustále ve dne v noci vysílat početné letecké hlídky, což bude vyžadovat značný počet letounů a velké množství pohonných hmot. Dlouhodobě se může ukázat, že takto vzniklý zásobovací a dopravní problém je pro Japonsko nezvládnutelný.
5. Námořní generální štáb považuje dále za sporný předpoklad Spojeného loďstva, že Midway by byl pro Japonsko strategicky cenný jako předsunutá základna vzdušného průzkumu, jež by zvýšila pravděpodobnost, že budou zpozorovány nepřátelské útočné svazy letadlových lodí plující směrem k Japonsku. Především by při dnešním doletu japonských pozorovacích letounů mohly hlídky z Midwaye pokrýt pouze oblast o poloměru 600 až 700 mil od ostrova. Dále je třeba přihlédnout k tomu, že ně kdy budou nepříznivé povětrnostní podmínky nebo že nepřítel svými akcemi omezí možnost používání letišť.
6. Konečně, názor Spojeného loďstva, že uchvácení Midwaye a z toho plynoucí ohrožení Havaje účinně oslabí americkou bojovou morálku, a připraví tak cestu k mírovému jednání, je považován za příliš optimistický. Podle názoru námořního generál
ního štábu by operace proti Havaji zůstala krajně hazardní, i kdyby byl Midway v japonských rukou, a samo obsazení Midwaye by přirozeně nikterak neohrožovalo severoamerický kontinent. Jeho účinek na americkou morálku by proto byl mizivý.

Comments: Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?