Tuesday, June 27, 2006

 

Cíle Japonska

1) Dobytí Havaje a rozbití amerického loďstva by bylo nejni čivější ranou, jakou bylo možno Spojeným státům zasaďit.
2) Přes zřejmé riziko spojené s pokusem o invazi a s námořní bitvou v blízkosti Havajských ostrovů byla naděje na úspěch značná, neboť japonské loďstvo mělo trojnásobnou přesilu letadlových lodí a značnou převahu i v bitevních lodích.
3) Čas pracoval proti Japonsku, jelikož Spojené státy měly podstatně větší národní zdroje. Jestliže tedy Japonsko neobnoví brzy útočné operace — čím dříve tím lépe, bude nakonec od souzeno k tomu, aby nečinně vyčkávalo na americký protiútok. Kromě toho, třebaže se Japonsko všemožně snažilo připravit na dlouhotrvající válku, rozhodně by mu prospělo válku pokud možno zkrátit, a o to se mohlo pokoušet jedině útočnou strategií.
4) Jestliže se Německu podaří obsadit Anglii, pak by bylo tře ba počítat s možností, že britské Domácí loďstvo posílí americké námořní síly v Tichomoří a zdvojnásobí tak tlak na japonské loďstvo. Nejspolehlivějším způsobem, jak tomu zabránit, by by
lo zničit americké loďstvo dříve, než taková situace nastane. S britským loďstvem by pak bylo možno se vypořádat později. Zničení těchto dvou spojeneckých loďstev by poskytlo nejlepší naději na rychlé ukončení války.

Comments: Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?