Friday, November 18, 2005

 

Vzplutí z Haširadžimy

Další lodi byly rozmístěny kolem bitevních lodí jako dodatečná ochrana proti útokům letounů a ponorek. Byly to lehké křižníky Kitakami a Ói z 9. divize křižníků, vlajková lod Sendai a dvanáct torpédoborců z 3. eskadry torpédoborců, osm torpédoborců z 1. eskadry torpédoborců, lehká letadlová loď Hóšó s jedním torpédoborcem a dvěma torpédovkami a hydro-plánové lodi1) Čijoda a Nisšin, z nichž každá měla na palubě šest trpasličích ponorek.
Všechny tyto lodi a svazky, kromě 1. divize bitevních lodí, patřily k 1. loďstvu, jemuž velel viceadmirál Širo Takasu. Jeho vlajka vlála na Ise. První loďstvo a první divize bitevních lodí byly u Haširadžimy od počátku války a čekaly na příležitost k rozhodné hladinové bitvě. Palubní letci z letadlových lodí je posměšně nazývali „haširadžimské loďstvo".
Na sever od popsaného takzvaného „hlavního voje" kotvilo 21 lodí našeho svazu, jemuž velel viceadmirál Čuiči Nagumo. Na západ od nás byl viceadmirál Nobutake Kondo, velitel 2. loďstva. Zde byly těžké křižníky Atago (Kondova vlajková loď) a Čókai z 4. křižníkové divize, Mjóko a Haguro z 5. křižní-kové divize a rychlé bitevní lodi Hiei a Kirišima z 3. divize bitevních lodí, lehký křižník Jura a sedm torpédoborců ze 4. eskadry torpédoborců a lehká letadlová loď Zuihó s jedním torpédoborcem.
Tato mohutná šedá armáda se tiše pohupovala na vlnách a každá loď byla hluboko ponořena pod těžkým nákladem pohonných hmot a zásob naložených v Kure, kde se lodi připravovaly k vyplutí. V celé oblasti se nepohnulo nic kromě supících žlutých vlečných lodí válečného loďstva, z jejichž vysokých komínů stoupal černý dým. Na palubě válečných lodí téměř nebylo vidět žádnou činnost, mimo občasné zamávání signálními praporky při předávání vzkazů. Ale přes tento všeobecný klid bylo možno na základně postřehnout, jak je celé loďstvo vzrušeno.
Byl Den válečného námořnictva, výročí vítězství admirála To-ga nad ruským loďstvem v bitvě u Cušimy. Zdálo se, že co Japonsko dokázalo za prvních šest měsíců války v Tichomoří, překonalo ono vítězství před 37 lety. Nálada byla bojovná — a proč ne. Chystali jsme se k další akci, o níž jsme byli přesvědčeni, že vepíše novou slavnou stránku do análů císařského námořnictva.

Comments: Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?