Saturday, November 19, 2005

 

Samotné vyplutí

V 8.00 vztyčila Akagi vlajku. Pak se na signálním stožáru objevila jediná vlajka, která oznamovala napjatě očekávaný rozkaz: „Vyplout podle plánu!"
Stál jsem u řídícího stanoviště na letové palubě a díval jsem se na lodi 10. eskadry torpédoborců.1). Na kotevních lanech se tvořila bílá vodní tříšť, která omývala špínu z těžkých řetězů pohybujících se v průvlacích. Torpédoborce se brzy daly do pohybu, za nimi plula 8. divize křižníků, pak 2. oddíl 3. divize bitevních loďí, a nakonec 1. a 2. divize letadlových lodí. Nagumovo loďstvo bylo na cestě k ďějišti jedné z nejvýznamnějších námořních akcí v historii.
Když jsme vyplouvali ze zátoky, lodi ostatních svazů, které měly vyplout za dva dny, nás jásavě zdravily. Námořníci zaplnili paluby, a když jsme je míjeli, nadšeně nám provolávali slávu a mávali čepicemi. Jako by nám záviděli štěstí, že vyplouváme první. I my jsme jim zamávali na rozloučenou. Nálada byla radostná, každý byl přesvědčen, že se bude podílet na dalším skvělém vítězství.
Za dvě hodiny jsme už měli za sebou polovinu plavby přes moře Ijo Nadá a zanedlouho jsme měli veplout do průlivu Bun-go. Za touto úžinou jsme mohli očekávat střetnutí s nepřátelskými ponorkami. Císařské vrchní velitelství rozesílalo denně souhrnné zprávy o jejich činnosti. Posleďní informace naznačovaly, že asi tucet nebo více nepřátelských ponorek se pohybuje blízko japonských ostrovů, hlásí pohyby našich lodí a snaží se narušovat naše námořní komunikace. Někdy vysílaly rádiová hlášení do Pearl Harboru a tehďy se naše rozptýlené rádiové zaměřovače snažily je vypátrat.
') Pokud se v celé knize vyskytuje vyprávění v první osobě, je autorem kapitán Fučida. (Pozn. red.)
Vlajková loď viceaďmirála Naguma, štíhlá letadlová loď Akagi, směřovala na západ úžinou Kudako a plula pohodlnou rychlostí 16 uzlů k průlivu Bungo a širému Tichému oceánu.

Comments: Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?