Wednesday, November 23, 2005

 

Po vyplutí

„Byla to hrůza. Měli jsme zhodnotit jižní operace a současně připravit tuhle. Neměli jsme opravdu čas se s touhle operací důkladně seznámit. Vždyť náš náčelník štábu pořád ještě pobíhal, aby prosadil povýšení letců, kteří padli u Pearl Harboru!"
Touto poznámkou se Genda dotkl bolavého místa. Po útoku na Pearl Harbor bylo devět mužů, kteří ztratili životy v trpasličích ponorkách, okamžitě povýšeno o dvě hodnosti a byli oslavováni jako národní váleční hrdinové.4) První letecké loďstvo se pokoušelo prosadit podobné povýšení 55 letců, kteří za útoku přišli o život, ale příslušné orgány to odmítaly s odůvodněním, že je jich příliš mnoho.
„Letci jsou tím opravdu pohoršeni," řekl jsem Gendovi. „Vždyť teď dokonce potopení bitevní lodi Arizona připisují na velitelství k dobru malým ponorkám! A to je úplně směšné, protože k Arizoně byla uvázaná cisternová loď, takže ji ponorkové torpédo rozhodně nemohlo zasáhnout. A mimoto ta velká exploze na Arizoně nastala hned po dvou přímých zásazích Kagovy 2. letky vysoko létajících bombardérů.
Nechceme rozhodně upírat trpasličím ponorkám zásluhy. Víme, že svou práci udělaly dobře. Ale musí se brát ohled i na morálku letců. Vždyť nakonec oni jsou páteří celého loďstva. A zrovna teď by byla jejich morálka vyšší, kdyby jejich padlí kamarádi byli povýšeni dříve, než jsme vypluli. Letecký důstojník na Sórjú, fregatní kapitán Kasumoto říká, že nejvyšší pánové v Tokiu se záměrně snaží ubírat nám elán."
„Já vím," přikývl Genda. „Námořní generální štáb si nepočíná dost energicky a na velitelství Spojeného loďstva už také, jak se zdá, předválečné nadšení trochu vyprchalo. Náš náčelník štábu je asi jediný, kdo za nás nosí kůži na trh, ačkoli by se měl vlastně věnovat výlučně obeznamování s touto operací."
„Inu, alespoň jsme vypluli podle plánu," poznamenal jsem.

Comments: Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?