Wednesday, November 30, 2005

 

Obrana

Proto bylo rozhodnuto omezit na krajní minimum prostory pro posádku, ochranná zařízení a akční rádius, aby se získala maximální úderná síla a rychlost. Záměrem bylo stavět lodi, které by jako jednotky měly proti nepřátelským lodím navíc alespoň jediné dělo, jediný torpédomet, jediný uzel rychlosti.
I na stavbě trupu se projevovala tato defenzivní koncepce. Podle vzoru lehkého křižníku Júbari začalo námořnictvo stavět lodi s boky téměř stejně vysokými od přídě až po záď, což dodávalo palubní linii zvláštního plochého vzhledu. Soudilo se, že taková lodní konstrukce je nejvhodnější pro plavbu v neklidných vodách kolem japonských ostrovů.
Tak se vedoucí činitelé válečného námořnictva snažili vyrovnat japonskou neschopnost soutěžit v kvantitativních námořních zbrojních závodech se Spojenými státy zdůrazňováním úsilí o získání kvalitativní převahy lodí pro specifické druhy očekávaných operací. Zároveň vyvíjeli speciální taktický systém provádění rozhodných námořních akcí v průběhu záchytných operací, a přitom zdůrazňovali uplatňování principu „vyrovnaných sil", jejichž páteř tvořily bitevní lodi.
Tvrdým a nesmlouvavým výcvikem byly tyto taktické koncepce důkladně a jednotně vštípeny celému válečnému námořnictvu a při jejich uplatňování bylo dosaženo vysokého stupně účinnosti. Neúnavným úsilím se nakonec podařilo vštípit námořnictvu důvěru ve vlastní bojeschopnost, vyjadřovanou slovy: „Nespoléháme na to, že nás nepřítel nenapadne, nýbrž na schopnost čelit mu, až přijde."
Japonská připravenost na moři zůstávala však omezena na defenzivní koncepci. Měla pouze zajistit bezpečnost proti útoku a uhájit mír. Vedoucím námořním činitelům přirozeně nikdy nepřišlo na mysl, že by mohli vyslat loďstvo k útoku na vzdálenou Havaj. Právě tak se nikdy neuvažovalo o tom, že by si Japonsko mohlo dovolit zaplést se do mezinárodního konfliktu, kde by se to jeho malé loďstvo dostalo samo do křížku s loďstvy více než jedné nepřátelské mocnosti.
Koncem roku 1936 jsem byl vyslán jako student na Vysokou námořní školu. Bylo to kritické údobí. V Japonsku se už jistou dobu ozývaly poplašné výstrahy, že rok 1936 bude rokem krizovým, že by velmi snadno mohla vypuknout válka mezi Japonskem a Spojenými státy.

Comments: Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?