Thursday, November 24, 2005

 

O problémech s utajením

„Jistě," usmál se Genda poněkud sarkasticky, „vyplutí probíhá podle plánu. Prostě jsme spolkli plán Spojeného loďstva i s chlupama a vyrazili. Ale háček je v tom, že v něm některé věci nesouhlasí. Ale koneckonců Nagumův svaz si dokáže poradit sám a ostatní svazy mohou operovat podle vlastní úvahy."
„Myslím, že máš pravdu," přitakal jsem. „Co mě ale trápí, je, že se informace o vyplutí vynesla. Ví o tom kdekdo. Jeden známý důstojník byl nedávno u holiče a div neoněměl, když se ho holič zeptal: ,Teď se chystáte na něco velkého, že?'"
„Holiči mají vždycky tenké uši," řekl Genda. „Když se v Kure opravuje v docích tolik lodí, když se nakládají zásoby atd., potom musí každý ve městě vědět, že se připravujeme k vyplutí. A některé jednotky dostávaly docela zjevně zimní ošacení. Tady už máme skoro léto, tak se mohl každý hlupák dovtípit, že se připravujeme k operacím na severu."
Upozornil jsem na rozdíl mezi utajováním příprav této operace a příprav na Pearl Harbor, kdy byla podniknuta nejpřísnější opatření.
„Nedalo se prostě nic dělat," odpověděl Genda. „Celé naše loďstvo se muselo připravit k vyplutí v příliš krátké lhůtě. Bylo by bývalo lepší, kdyby loďstvo mohlo provést nějaký předběžný přesun — řekněme na Marshallovy ostrovy a tam by chvíli počkalo, než se mu přestane věnovat pozornost. Tak bychom mohli nepřítele déle udržet v nejistotě, kde a kdy chceme udeřit."
Zeptal jsem se Gendy, proč velitelství Spojeného loďstva nevzalo tento faktor v úvahu, když operaci plánovalo.
„Pořád se domnívají, že máme iniciativu plně v rukou," vysvětloval. „Plánují dlouho předem a opírají se jen o vlastní úvahy. Výsledek je, že od svých plánů ani o píď neustoupí."

Comments: Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?