Thursday, November 17, 2005

 

Loďstvo vyplouvá

Když nad západními vodami Vnitřního moře začalo dne 27. května 1942 svítat, ozářily paprsky vycházejícího slunce největší soustředění japonského loďstva od počátku tichomořské války.

Tato podívaná se naskýtala z ostrova Haširadžimy, ležícího na jih od dobře známého města Hirošimy a na jihovýchod od méně známého pobřežního města Iwakuni. Haširadžimská zátoka je obklopena pahorkatými ostrůvky, z nichž většina je obdělávána od samého moře až k vrcholkům pahorků. Maskované protiletadlové baterie, umístěné téměř na každém vršku, se nesrovnávaly s mírumilovným vzhledem ostrůvků. Zátoka byla tak velká, že by pojala celé japonské loďstvo, a byla dosti vzdálena od obvyklých tras obchodních lodí. Zde bylo zřízeno pohotovostní válečné stanoviště Spojeného loďstva; jeho velitelství tu působilo v bezpečí uvnitř skupiny válečných lodí, jež tu kotvily od počátku války. Bylo tam umístěno už tak dlouho, že námořní důstojníci, když hovořili o štábu Spojeného loďstva, jej nazývali prostě „Haširadžima".

Uvnitř zátoky byla vlajková loď vrchního velitele Spojeného loďstva, admirála Isoroku Jamamota, 68 000 tun těžká Jamato, uvázána k červené boji. Podmořské kabely umožňovaly okamžité spojení s Tokiem. Kolem Jamata bylo shromážděno celkem 68 válečných lodí —většina hladinových sil Spojeného loďstva.
První divizi bitevních lodí admirála Jamamota tvořily Jamato, Nagato a Mucu, druhou lodi Ise, Hjúga, Fusó a Jamaširo — celkem tedy sedm bitevních lodí. Kolem každého z těchto gigantů byly napnuty protitorpédové sítě. Pearl Harbor nás poučil, že je důležité chránit lodi proti torpédovým útokům i v domácích vodách.

Comments: Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?