Tuesday, November 08, 2005

 

Autor

Hlavní autor, námořní kapitán Micuo Fučida, byl vynikajícím důstojníkem námořního letectva. Před vypuknutím války byl služebně nejstarším důstojníkem letectva v operačním svazu letadlových lodí, který byl tehdy hlavní údernou silou japonského válečného námořnictva. Velel vzdušnému napadení Pearl Harboru i dalším vzdušným úderům z letadlových lodí téhož útočného svazu. Ve všech akcích si počínal skvěle a mistrně. Kapitán Fučida se účastnil bitvy u Midwaye od začátku až do konce na palubě letadlové lodi Akagi, která byla vlajkovou lodíNagumova svazu. Hned nato byl přidělen jako instruktor do námořní válečné školy se speciálním úkolem zkoumat na základě všech dosažitelných úředních i soukromých záznamů průběh bitvy a podávat o výsledcích hlášení. Tento úkol splnil. V pozdějším údobí války byl operačním důstojníkem letectva na velitelství Spojeného loďstva.
Fregatní kapitán Masatake Okumiya, jenž s kapitánem Fuči-dou při psaní knihy spolupracoval, přihlížel bitvě u Midwaye z jiného pozorovacího úhlu. Byl na lehké letadlové lodi Rjúdžó, vlajkové lodi druhého útočného svazu, který tvořil severní útočné křídlo v oblasti Aleut. Později jako štábní důstojník jediného oddílu letadlových lodí, který přežil debakl u Midwaye, měl přístup ke všem podrobným bojovým hlášením z bitvy a pečlivě je zkoumal. Ke konci války byl přidělen k námořnímu generálnímu štábu, kde měl kdykoli přístup ke všem operačním záznamům a hlášením.
Teď, když japonské válečné námořnictvo už neexistuje, je nepravděpodobné, že by mohly být získány úplnější informace o bitvě u Midwaye, než shromáždili autoři této knihy. Považuji ze všech hledisek za žádoucí, abychom přesný záznam o této životně důležité bitvě odkázali potomstvu. Domnívám se, že se autorům podařilo takový záznam vypracovat — nejen faktograficky přesný, nýbrž nadmíru spravedlivý a objektivní.
Jako dosud žijící vyšší velitel, jenž se této operace zúčastnil, věnuji toto skvělé dílo uvedených mužů těm, kdo na obou stranách padli v těžkém boji. Jsem rád, že jejich rodiny, příbuzní a přátelé se mohou nyní obeznámit s okolnostmi jejich smrti. Ostatním bude tato kniha, jak doufám, podnětem k zamyšlení.
Únor 1951
NOBUTAKEKONDO, admirál bývalého císařského japonského námořnictva

Comments: Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?